Voorspellingen: Academy Awards – de winnaars

Over een paar uur beginnen Anne Hathaway en James Franco met het presenteren van de 83e Academy Awards, dus het is tijd voor de voorspellingen. Het lijkt er op dat The King’s Speech en The Social Network op de belangrijkste fronten (film, regisseur) gaan duelleren. Beide films zijn ook in veel technische categorieën genomineerd, waar ook onder andere Inception (geluid, visuele effecten) en True Grit (camerawerk) hopen op een beeldje. Mijn persoonlijke favoriet Black Swan zou een Oscar voor Natalie Portman moeten kunnen binnenslepen. The Fighter zou hoge ogen kunnen gooien in de Bijrol-categorieën (Christian Bale en Melissa Leo of Amy Adams). Al met al is het dit jaar een stuk lastiger dan vorig jaar, vooral omdat in veel categoriën er twee échte kanshebbers lijken te zijn. Laten we maar gaan voorspellen.

Naast de voorspelde winnaar (en runner-up) geef ik uiteraard ook mijn gehoopte winnaar aan.

Film
The King’s Speech. De belangrijkste prijzen (met name de Producer’s Guild of America) zijn naar deze film gegaan. De critici kozen massaal voor The Social Network, maar die vormen niet de stemmers voor de Oscars. Zelf kan ik zeker leven met de keuze voor The King’s Speech, maar hoop op een verrassing van Black Swan, Inception of zelfs True Grit.
Runner-up: The Social Network. Mijn keuze: Black Swan.

Regisseur
David Fincher voor The Social Network. Tom Hooper won de Directors Guild of America-prijs, maar toch verwacht ik een Fincher-winst. De kansen lijken in ieder geval rond de 50/50 te liggen. Van de twee zou ik Fincher ook het liefst zien winnen.
Runner-up: Tom Hooper voor The King’s Speech. Mijn keuze: Darren Aronofsky voor Black Swan.

Mannelijke Hoofdrol
Colin Firth voor The King’s Speech. Gewoon omdat hij de beste acteerprestatie van 2010 heeft neergezet. Ook won hij de Screen Actors Guild Award, een goede graadmeter.
Runner-up: James Franco voor 127 Hours (tevens de host van de show; een mogelijk apart moment in de show). Mijn keuze: Firth!

Vrouwelijke Hoofdrol
Natalie Portman voor Black Swan. Een knappe prestatie van een leuke actrice in de juiste rol. Annette Bening heeft een kleine kans (haar vierde nominatie, geen winst).
Runner-up: Annette Bening voor The Kids Are All Right. Mijn keuze: Portman!

Mannelijke Bijrol
Christian Bale voor The Fighter. Een knappe acteerprestatie sowieso. Daarnaast heeft Bale ongeveer alle prijzen gewonnen die als indicator voor de Oscar kunnen worden gezien. Behalve dan de BAFTA – de Britse Oscar – die uiteraard voor Geoffrey Rush kozen in de zeer Britse The King’s Speech.
Runner-up: Geoffrey Rush voor The King’s Speech. Mijn keuze: Bale!

Vrouwelijke Bijrol
Melissa Leo voor The Fighter. Het was de meest aanwezige acteerprestatie, maar wel een erg goede. Veel indicator-prijzen vielen haar kant op. Zelf was ik erg onder de indruk van Amy Adams voor dezelfde film.
Runner-up: Helena Bonham Carter voor The King’s Speech. Mijn keuze: Hailee Steinfeld voor True Grit of Amy Adams voor The Fighter.

Originele Script
The King’s Speech. Inception mag van mij winnen, waar vooral het grote geheel erg origineel is. De Writers Guild of America koos ook voor Inception; The King’s Speech deed niet mee in die race.
Runner-up: Inception. Mijn keuze: Inception.

Bewerkte Script
The Social Network. Weinig discussie hier.
Runner-up: True Grit. Mijn keuze: The Social Network.

Camerawerk
True Grit. Het zou mooi zijn als Roger Deakins zijn negende nominatie eindelijk in Oscar-goud kan omzetten. De vier concurrenten zouden de prijs ook allemaal verdienen. Het is één van meest open races. Inception won de prijs uitgedeeld door andere cameramensen, maar toch kies ik voor True Grit.
Runner-up: The King’s Speech. Mijn keuze: True Grit, waar Inception ook leuk zou zijn.

Montage
The Social Network. Ik hoop ook hier weer op Black Swan, maar logica zegt dat The Social Network hier gaat winnen.
Runner-up: The King’s Speech. Mijn keuze: Black Swan.

Art Direction
Alice in Wonderland. Kennelijk wint een Tim Burton-film altijd als die genomineerd wordt in deze categorie. En daarbij is de art direction ook erg goed.
Runner-up: The King’s Speech. Mijn keuze: Inception en True Grit mogen van mij ook best winnen.

Geluid (Mixing)
Inception. Omdat deze film de technische prijzen verdiend.
Runner-up: True Grit. Mijn keuze: Inception.

Geluid (Montage)
Inception. Zie Geluid (Mixing). Runner-up: True Grit. Mijn keuze: Inception.

Visuele Effecten
Inception. Zie Geluid (Mixing). Runner-up: Alice in Wonderland. Mijn keuze: Inception.

Kostuums
The King’s Speech. Runner-up: True Grit. Mijn keuze: True Grit.

Makeup
Barney’s Version. Runner-up: The Wolfman. Mijn keuze: The Wolfman.

Muziek (Originele Song)
Toy Story 3 (“We Belong Together”). Runner-up: Tangled (“I See the Light”). Mijn keuze: 127 Hours (“If I Rise”).

Muziek (Originele Score)
The Social Network. Runner-up: The King’s Speech. Mijn keuze: The Social Network.

Lange Animatiefilm
Toy Story 3. Runner-up: How to Train Your Dragon. Mijn keuze: Toy Story 3.

Buitenlandse Film
In a Better World (Denemarken). Runner-up: Incendies. Mijn keuze: Dogtooth.

Lange Documentaire
Inside Job. Runner-up: Exit Through the Gift Shop. Mijn keuze: Exit Through the Gift Shop.

Over enkele uren weten we wie er met de beeldjes vandoor zijn gegaan. Dan komen we terug…

This entry was posted in 2010, 2011, Blog, Top. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>