El secreto de sus ojos (The Secret in Their Eyes)

Rating: ★★★½
Argentinië, Spanje; 2009
Regisseur: Juan José Campanella
Schrijvers: Juan José Campanella, Eduardo Sacheri (gebaseerd op het boek van Eduardo Sacheri)
Producenten: Juan José Campanella, Mariela Besuievski, Carolina Urbieta
Cast: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Carla Quevedo, Pablo Rago, Javier Godino

El secreto de sus ojos (The Secret in Their Eyes) won de Oscar voor Beste Buitenlandse Film, waar iedereen een tweestrijd tussen Das weiße Band (The White Ribbon) en Un prophète verwachtte. Al zouden beide films de prijs zeker verdienen, deze Argentijnse film is minstens zo goed en maakte op mij grote indruk.

We ontmoeten Benjamín Esposito (Ricardo Darín), een man nu met pensioen, die zijn oude vriendin Irene (Soledad Villamil) opzoekt. Zijn verleden knaagt aan hem, met name een moordzaak (hij was een soort officier van justitie in Buenos Aires) die hij, zijn vriend Sandoval (Guillermo Francella) en zij nooit geheel hebben kunnen oplossen. Hij wil er een roman over schrijven.

Ongeveer 25 jaar eerder werd Liliana (Carla Quevedo) verkracht en vermoord. Haar man Ricardo (Pablo Rago) was er logischerwijs kapot van, en de enige verdachte in de zaak was een oude vriend van Liliana, Gómez (Javier Godino), die Benjamín en dronkenlap Sandoval maar niet te pakken kregen. In die tijd had Benjamín een oogje op Irene, ook iets dat duidelijk nog steeds aan hem (en haar) knaagt.

De film vertelt zo eigenlijk twee verhalen. Een moordzaak die opgelost moet worden, en een relatie die “opgelost” moet worden. Beide verhalen zijn even interessant en kunnen niet zonder elkaar bestaan. De vastberadenheid van karakters komt in beide gevallen terug en speelt daarin een belangrijke rol.

Regisseur Juan José Campanella heeft met El secret de sus ojos niet alleen een sterk verhaal (gebaseerd op het boek van Eduardo Sacheri), maar ook een goedgemaakte film neergezet. Ergens halverwege bezoeken twee karakters een voetbalwedstrijd. Het shot begint hoog in de lucht en we zien het hele stadion, en eindigt in close-up bij onze karakters, midden tussen het publiek. Dit shot, en een tweede direct daarna, waar de camera bijna participeert in een achtervolgingsscène, zijn welkome extra’s in deze sowieso al buitengewone film.

Eerdergenoemde Das weiße Band en Un prophète hadden de Oscar voor de bekendheid niet echt nodig. Alleen daarom al ben ik blij dat El secreto de sus ojos het gouden beeldje gewonnen heeft.

Koop op Amazon.co.uk – The Secret In Their Eyes [DVD] [2009]

This entry was posted in 2009, 3,5 sterren, S and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>