The Battle of Midway

Rating: ★★☆☆
Verenigde Staten; 1942
Regisseur: John Ford
Schrijvers: John Ford, Dudley Nichols, James K. McGuinness
Producent: Joseph Sistrom
Cast: Logan Ramsey, Major Roosevelt (stemmen van) Henry Fonda, Jane Darwell

Deze korte documentaire van John Ford is pure propaganda. Beelden van de slag bij Midway – in kleur – en kort daarna zijn vanuit een historisch oogpunt zeker interessant. Daarnaast zijn deze beelden ook nu nog behoorlijk opwindend; de kijker zit bovenop de (echt gebeurde) actie. Ford knipt tussendoor naar de vrouwen die thuis op hun helden wachten. Ook zijn Jane Darwell en Henry Fonda zo nu en dan op de achtergrond te horen. De film – en het winnen van de Oscar voor beste documentaire – hielp het thuisfront bij het gevoel dat het goed is dat Amerika uiteindelijk deelnam aan de Tweede Wereldoorlog. De 18 minuten van The Battle of Midway zijn interessant voor historici, maar vormen geen goede objectieve documentaire.

This entry was posted in 1940 - 1949, 2 sterren, B, Documentaire, Korte films and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>