The Quick and the Dead

Rating: ★★½☆
Verenigde Staten, Japan; 1995
Regisseur: Sam Raimi
Schrijver: Simon Moore
Producenten: Joshua Donen, Patrick Markey, Allen Shapiro
Cast: Sharon Stone, Gene Hackman, Russell Crowe, Leonardo DiCaprio, Tobin Bell, Keith David, Lance Henriksen, Pat Hingle, Gary Sinise

The Quick and the Dead heeft ervoor gezorgd dat ik “De Western” interessant begon te vinden, ook al is het bij lange na niet het beste voorbeeld uit dit genre. Toch, de setting, de cool-heid van de personages, de spanningsopbouw in scènes die al lang beslist zijn, de camera en de muziek grepen mij en ik was verkocht. Ik was toen twaalf, misschien dertien. Bij het terugzien van de film was ik dus wat bevooroordeeld, maar nog steeds was ik onder de indruk van met name de technische kant van deze film. Helaas is het verhaal niet erg sterk en kan in een minuut of twintig verteld worden.

Of misschien in een kleine minuut. Een poging. Sharon Stone arriveert in een typisch western-stadje. Gene Hackman runt de stad op de grove zie-ook-Unforgiven-manier. Leonardo DiCaprio is hoogstwaarschijnlijk zijn zoon. Russell Crowe was ooit Hackman’s vriend, nu gezworen vijand. Stone heeft ook nog een appeltje met Hackman te schillen (zie Once Upon a Time in the West en honderd andere westerns om een clue te vinden). Een duelleer-toernooi wordt georganiseerd. De vier genoemden doen mee en halen de halve finale. Aan het einde van de film zal Hackman de baas niet meer zijn…

Alle western-clichés die te vinden zijn zitten in The Quick and the Dead, en mede daardoor kon ik het zo waarderen. Het was immers voor mij nog nooit eerder gedaan, maar spreekt een publiek wel degelijk aan. Voor een modern publiek, niet erg begaan met de klassiekers, is het geen slechte film om een weg te vinden naar dit genre (Tombstone, Unforgiven en de remakes van 3:10 to Yuma en True Grit zijn waarschijnlijk nog beter). Regisseur Sam Raimi weet namelijk wel het gevoel dat bij dit genre hoort naar boven te halen. Hij krijgt van zijn acteurs daarbij wat er nodig is: Hackman die zijn rol als Little Bill in Unforgiven heerlijk herhaalt, DiCaprio en Crowe voor ze écht doorbraken laten hun talent vast zien, en Stone is sexy genoeg om niet na te denken over hoe reëel haar aanwezigheid eigenlijk is.

Zoals gezegd vormt de technische kant verder het hoogtepunt. Het camerawerk van Dante Spinotti is inventief en indrukwekkend. Zelfs zijn “trucjes” kunnen – zoals ze hier gebruikt worden – gewaardeerd worden. De muziek van Alan Silvestri ondersteunt de beelden op de juiste manier. Ondanks dat ik de film bijna kan dromen vind ik nog steeds flink wat vermaak, en ik kan dat niet van alle films waarmee ik opgroeide zeggen. Overigens zat in de versie die ik laatst zag geen seksscène tussen Stone en Crowe. Voor het verhaal voegde deze scène ook weinig tot niks toe. Toch herinner ik mij de scène (als het goed is in de Europese versie) als een welkome toevoeging in wat tenslotte een Sharon Stone-film genoemd moet worden.

Koop op Amazon.co.uk – The Quick And The Dead [DVD] [1995]

This entry was posted in 1995, 2,5 sterren, Q and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>