En kongelig affære (A Royal Affair)

Rating: ★★★½
Denemarken, Zweden, Tsjechië; 2012
Regisseur: Nikolaj Arcel
Screenplay: Rasmus Heisterberg, Nikolaj Arcel (gebaseerd op het boek van Bodil Steensen-Leth)
Producenten: Meta Louise Foldager, Sisse Graum Jørgensen, Louise Vesth
Cast: Alicia Vikander, Mads Mikkelsen, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm, David Dencik

De intriges van hertogen, graven, markiezen, baronnen en koningen leveren eigenlijk altijd interessante films op. Kostuumdrama’s met een flinke dosis spanning. De Italiaanse regisseur Luchino Visconti liet dat in de jaren zestig en zeventig al als geen ander zien. In de jaren negentig maakten Martin Scorsese en Ang Lee respectievelijk The Age of Innocence (1993) en Sense and Sensibility (1995). Ook Elizabeth (1998) was een sterke film. De laatste jaren verschenen Pride and Prejudice (2005), The Duchess (2008) en Anonymous (2011), en zelfs een mindere film als The Other Boleyn Girl (2008) was prima te pruimen. De Britten begrijpen duidelijk waar een goed verhaal te vinden is.

In Denemarken beseften enkele filmmakers dat ook zij kunnen putten uit een rijke geschiedenis. Het is best vreemd dat het verhaal van A Royal Affair niet eerder – in ieder geval niet voor een groter publiek – is verteld. Het constant boeiende verhaal begint met de uithuwelijking van de Britse Caroline Mathilde (Alicia Vikander) aan Deense (en Noorse) koning Christian VII (Mikkel Boe Følsgaard).

Belangrijk detail: de 17-jarige Christian is zo gek als een deur. Hoewel, zo nu en dan lijkt hij een en ander redelijk te bergijpen. Toch ziet iedereen hem eigenlijk als een kind die toevallig koning is. Hij ondertekent (conservatieve) beslissingen die door zijn Raad besloten zijn. Caroline haat hem vanaf de eerste dag dat ze samen zijn. Zodra haar belangrijkste taak erop zit, hem een troonopvolger geven, besluit ze aan het hof haar eigen ongelukkige leven te leiden. Haar prostituee-bezoekende echtgenoot brengt daar ongewild verandering in als hij een nieuwe lijfarts aanneemt, de onbekende Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen).

Struensee is een aanhanger van de Verlichting; door enkele vergeten adellijken wordt hij als arts voorgedragen in de hoop dat ze kunnen profiteren. Struensee blijkt een grote invloed op Christian uit te oefenen; langzamerhand begint hij zich te verzetten tegen de Raad en verandert Deense wetten in overeenstemming met gedachten van de Verlichting. Caroline begint met Struensee de affaire uit de filmtitel, en bevalt later zelfs van zijn kind.

Het verhaal – gebaseerd op een boek van Bodil Steensen-Leth – is moeilijk te verpesten. Toch moet gezegd worden dat de filmmakers A Royal Affair op de juiste manier in beeld hebben gebracht. Mooie beelden, locaties en kostuums dragen bij aan het “koningsgevoel” van die tijd, waardoor de hele affaire meer gewicht krijgt. Daarnaast is de film perfect gecast. Voor mij minder bekende acteurs als Følsgaard en Vikander zijn overtuigend. Hij in zijn aparte gedrag, zij in een reden geven waarom Struensee voor haar zou vallen. Mikkelsen bewijst opnieuw zijn diversiteit als acteur. Intrigerend als Bond-villain (Casino Royale), angstaanjagend als Viking-krijger (Valhalla Rising), kwetsbaar en trots tegelijk als valsbeschuldigde kindermisbruiker (Jagten) en hier nu overtuigend als een arts die langzaam ontdekt hoe groot zijn macht kan zijn.

A Royal Affair was genomineerd voor de Beste Niet-Engelstalige Film Oscar die uiteindelijk naar Amour zou gaan. De nominatie is absoluut terecht, al moet ik zeggen dat ik uiteraard niet elke inzending heb gezien. Van begin tot eind is de film interessant en meeslepend, en meestal prachtig om naar te kijken. De productiewaarden van een Hollywoodfilm zijn duidelijk zichtbaar, maar gelukkig blijft de benadering elegant zoals in de beste Europese producties. Wat mij betreft maken ze elk jaar ergens een kostuumdrama van deze kwaliteit.

This entry was posted in 2012, 3,5 sterren, K, R and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>