Identity Thief

Rating: ★☆☆☆
Verenigde Staten; 2013
Regisseur: Seth Gordon
Screenplay: Craig Mazin
Producenten: Pamela Abdy, Jason Bateman, Scott Stuber
Cast: Jason Bateman, Melissa McCarthy, Jon Favreau, Amanda Peet, T.I., Genesis Rodriguez, John Cho, Robert Patrick

Melissa McCarthy borduurt zonder veel succes voort op haar Bridesmaids-rol in te lange komedie. Niet geheel zonder grappen, maar veel te weinig om de film positief te beoordelen.

McCarthy is Diana, de identiteitsdief uit de titel. Slachtoffer is Sandy Patterson (Jason Bateman). Lang verhaal kort: Sandy moet Diana vanuit Florida naar zijn thuisstad Denver zien te krijgen, zodat zij kan boeten voor haar daden en hij zijn oude leven (lees: baan, vrouw, financiën) weer op kan pakken. De roadtrip van Florida naar Denver gaat uiteraard niet zoals gepland.

Op papier moet het een goed idee hebben geleken: gekke maffe McCarthy en doodgewone-en-zelfs-beetje-saaie Bateman die op hun eigen manier reageren op elkaar. Een enkele keer blijkt de uitwerking inderdaad grappig. Meestal vervelend, vooral omdat beide karakters zo irritant zijn. Het serieuze van Sandy gaat op de zenuwen werken en Diana’s acties zijn meestal gewoon beschamend.

De film probeert medelijden voor de onbegrepen Diana op te wekken door haar een zielig achtergrondverhaal te geven. Dit werkt niet omdat ze, eigenlijk zonder échte reden, simpelweg een naar mens is. Ze wint geen sympathie van het publiek dat makkelijk door de valse sentimenten heen prikt.

De frequentie grappen is daarbij sowieso te laag, vooral omdat de film twee uur duurt (versie: unrated). Dit is het gevolg van een onnodig subplot waarin drie huurmoordenaars jacht maken op Diana. Ongeveer een kwart van het verhaal behandelt dit drietal (gespeeld door rapper T.I., Genesis Rodriguez en Robert Patrick). Ze staan garant voor slechts één goede grap.

Amanda Peet en Jon Favreau draven nog op in vrij ondankbare rollen. Zij is Sandy’s vrouw, hij zijn oude baas. Ook zij zijn niet in staat de film grappiger te maken. Ook zij hadden uit het verhaal geknipt kunnen worden.

Komedies moeten je laten lachen. Identity Thief slaagt daar helaas amper in.

This entry was posted in 1 ster, 2013, I and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>