Iron Man 3

Rating: ★★☆☆
Verenigde Staten, China; 2013
Regisseur: Shane Black
Screenplay: Drew Pearce, Shane Black
Producent: Kevin Feige
Cast: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Ben Kingsley, Rebecca Hall, Don Cheadle, Jon Favreau, (stem van) Paul Bettany, William Sadler, Dale Dickey, Ty Simpkins, Miguel Ferrer, Mark Ruffalo

Derde deel voelt ietwat als een verplicht nummer. Fans zullen niet teleurgesteld zijn, maar na The Avengers is dit toch een kleine tegenvaller. Gelukkig is Robert Downey Jr. altijd aanwezig.

In dit deel neemt Tony Stark alias Iron Man het op tegen de Mandarin (Ben Kingsley), die een leger aan ontploffende supermensen om zich heen heeft verzameld. Daarbij krijgt hij hulp van Aldrich Killian (Guy Pearce), die ooit negatief in aanraking kwam met de arrogante Stark. Hun precieze doel is nooit echt duidelijk, maar de president van de Verenigde Staten (William Sadler) willen ze in ieder geval hebben.

De technische kant van de ontploffende supermensen wordt door Stark in het eerste deel van de film onderzocht. Hulp krijgt hij van Pepper Potts (Gwyneth Paltrow), een te slim jongetje (Ty Simpkins) en van kolonel Rhodes alias Iron Patriot alias War Machine (Don Cheadle). Tijdens zijn onderzoek denkt de wereld dat Stark dood is, na een aanval van de Mandarin op zijn huis in Malibu.

Het tweede deel van de film bestaat vooral uit confrontaties, met als hoogtepunt een groot gevecht tussen verschillende Iron Man-pakken en de supermensen. Inzet van dit gevecht is de president, die inmiddels op grote hoogte in een van de pakken bungelt. Dat is uiteraard het werk van de slechteriken.

De eerste vijftig minuten (van de 130), waarin het verhaal op gang wordt geschoten, zit wat rommelig in elkaar. Filmmaker Shane Black (Kiss Kiss Bang Bang) vindt het nodig alle verhoudingen ook in dit derde deel eerst even duidelijk te maken. Gevolg is een hoop onnodige informatie in te weinig tijd. Het idee dat een hoop metariaal op de montagevloer is achtergebleven overheerst.

Nadat Stark door de wereld dood wordt gewaand komt de film wat meer tot rust. De focus komt puur en alleen op het avontuur te liggen. Het is daarom jammer dat de film na een sterk middenstuk uiteindelijk uitmondt in een special effects-extravaganza. Toegegeven, die scènes zitten wel knap en vooral duidelijk volgbaar in elkaar.

Tijdens al het lawaai blijft Robert Downey Jr. een altijd plezierige constante. Scherpe opmerkingen, zelfs als hij zijn paniekaanvallen heeft, brengen de nodige dosis humor met zich mee. Het nieuwe van het eerste deel is wel wat weg, maar eigenlijk hindert dat nooit. Zijn niet altijd goed functionerende Iron Man-pak zorgt voor de meeste lachsalvo’s. Vooral een onverwacht moment in volle finale is hilarisch.

Met name de fans zullen niet teleurgesteld zijn in dit derde deel. In zekere zin levert de film alles wat wordt beloofd: actie, humor en Robert Downey Jr. zijn constant aanwezig. Toch denk ik dat de gemiddelde kijker inmiddels iets meer inhoud verlangt. Dat Iron Man 3 het leukst is tijdens het rustige middenstuk bewijst dat eigenlijk al.

This entry was posted in 2 sterren, 2013, I and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>