Scarlet Street

Rating: ★★★½
Verenigde Staten; 1945
Regisseur: Fritz Lang
Screenplay: Dudley Nichols
Producent: Fritz Lang
Cast: Edward G. Robinson, Joan Bennett, Dan Duryea, Margaret Lindsay, Rosalind Ivan

Film noir van Fritz Lang kent geen genade voor de held. Heeft in meer dan zestig jaar weinig van zijn kracht verloren.

De hoofdpersoon in Scarlet Street krijgt heel wat te verduren. Niet raar voor een simpele man in een film noir, maar Fritz Langs bewerking van La chienne (van Franse meester Jean Renoir) is wel erg duister.

Dezelfde acteurs die een jaar eerder ook in The Woman in the Window verschenen, staan opnieuw garant voor succes. Resultaat is een spannend verhaal met een vrij modern tintje. Enkele voor 1945 zeer gewaagde scènes (met seksuele ondertoon) werken ook nu nog uitstekend.

De hoofdpersoon is Christopher Cross (Edward G. Robinson). Op een nacht redt hij Kitty (Joan Bennett) van aan agressieve man. Later blijkt dit Jimmy (Dan Duryea), een niet al te gezellig figuur en bovendien de verloofde van Kitty. Chris vertelt Kitty dat hij schildert en zij trekt iets te snel de conclusie dat hij bakken met geld verdient.

Jimmy stelt voor dat Kitty de verliefde Chris om haar vinger windt, zodat ze hem veel geld kunnen aftroggelen. Dit onethische voorstel van de man, waar de vrouw uit liefde voor hem in meegaat, zien we ook terug in Alfred Hitchcocks Notorious. Het is deze psychologische laag die beide films naar een hoger niveau tilt.

Chris blijkt getrouwd met de vreselijke Adele (Rosalind Ivan). Hij wil weg bij haar om te trouwen met Kitty. Met pijn en moeite hoort Kitty zijn verhalen aan, maar onder druk van Jimmy gaat zij steeds verder in haar voorstellen. Uiteindelijk betaalt Chris voor Kitty een studio, en als “tegenprestatie” mag Chris in haar studio schilderen.

Lang en schrijver Dudley Nichols kennen voor Chris geen genade. Naarmate de film vordert worden zijn scènes, meestal met liefdesverklaringen, pijnlijker en pijnlijker om aan te zien. Dit hoort bij film noir, maar zelden was de uitkomst zo meedogenloos als hier.

This entry was posted in 1940 - 1949, 3,5 sterren, S, Top and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>