Taken 3

Rating: ★★☆☆
Verenigde Staten; 2015
Regisseur: Olivier Megaton
Schrijvers: Luc Besson, Robert Mark Kamen
Producent: Luc Besson
Cast: Liam Neeson, Famke Janssen, Forest Whitaker, Maggie Grace, Dougray Scott

Iets beter dan het belachelijke tweede deel, maar nog steeds niet goed. Dit overbodige derde deel is moeilijk serieus te nemen. Wisten de makers dat ook maar.

Geen Parijs of Istanboel dit keer, maar het oude vertrouwde Los Angeles. In eerste instantie is ook niemand ‘taken’. Bryan Mills (Liam Neeson) vindt ex-vrouw Lenny (Famke Janssen) dood in zijn bed en het is vrij duidelijk dat iemand hem verantwoordelijk laat lijken. Nadat Mills met z’n skills ontsnapt van de politie gaat hij op onderzoek uit om zijn naam te zuiveren. Dat doet hij met hulp van dochter Kim (Maggie Grace).

Hij wordt tegengewerkt door agent Dotzler (Forest Whitaker), die stiekem best weet dat Mills onschuldig is, maar toch toestaat dat de halve stad verwoest wordt in pogingen Mills te arresteren. In een korte proloog leren we al wie waarschijnlijk achter de daad zit. De latere ‘verrassingen’ maken een extra actiescène mogelijk.

Dat het verhaal nergens op slaat en vol met gaten zit is te accepteren. Zelfs lachwekkende manieren van Mills om in contact te komen met zijn dochter – via pakjes yoghurt en enkele onnodige omwegen – vergeef ik actiefilms als deze graag. Maar onvergeeflijk is het feit dat regisseur Olivier Megaton de actie uit de films – hij regisseerde deel twee ook – heeft gehaald.

Zijn gevechten bestaan uit close-ups van vuisten, automatische geweren, neergeschoten personen en het vertrokken gezicht van Neeson. Waar de personen ten opzichte van elkaar zijn is nooit duidelijk. Hetzelfde geldt voor auto’s in een achtervolging. Een auto neemt op hoge snelheid een bocht, en Megaton toont dit vanuit veertien hoeken, vaak óók nog met een bewegende camera, en knipt en plakt die momenten slordig aan elkaar.

Hiernaar kijken is niet boeiend en vermoeiend. Pierre Morel, regisseur van de eerste Taken, had misschien een beter verhaal tot zijn beschikking (ook al van Luc Besson en Robert Mark Kamen), maar wist ook hoe hij actiescènes in beeld moest brengen. Wellicht begint de leeftijd van Neeson toch in de weg te staan voor zijn (nieuwe) rol als actieheld.

De poster zegt duidelijk “it ends here”. Laten we hopen dat dit waar is. Taken 3 is iets beter dan Taken 2, maar genoeg is genoeg.

This entry was posted in 2 sterren, 2015, T and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>