Top 10: de 10 beste films van 2010

2010 is voorbij, maar veel films die dat jaar als releasejaar hebben moeten in Nederland nog uitkomen. Deze lijst zou dus nog kunnen veranderen, aangezien ik niet de Nederlandse releasedatum kies, maar simpelweg de eerste releasedatum (festivals daargelaten).

Dit jaar was misschien niet het sterkste filmjaar, maar er zijn wel wat prima films uitgekomen. Met name de regisseurs die over het algemeen kwaliteit afleveren stelden dit jaar niet teleur. Ik praat dan bijvoorbeeld over Martin Scorsese, David Fincher, Danny Boyle, Roman Polanski, Christoper Nolan, Darren Aronofsky en Joel & Ethan Coen.

Onderaan de korte beschrijvingen staan de films die ik nog moet zien. De geüpdate lijst zonder uitleg vind je hier. Voorlopig zijn dit mijn favoriete films die in 2010 het licht zagen, beginnend bij nummer 10, maar niet voordat ik de volgende titels eervol vermeld (als een gedeelde nummer 11):
Toy Story 3, Tirza, Easy A, Cyrus, The Ghost Writer, 127 Hours

10. Despicable Me
De leukste animatiefilm van het jaar. Waarom leuker dan Toy Story 3? Omdat de onvoorspelbare chaos echt iets nieuws was.

9. Shutter Island
Niet iedereen kon Scorsese’s Shutter Island waarderen, maar ik heb geboeid gekeken van begin tot eind. Een prima film om over na te praten bovendien. DiCaprio liet opnieuw zien dé acteur van het moment te zijn. De beste film van het eerste half jaar.

8. The Town
Na Gone Baby Gone kwam Ben Affleck als regisseur opnieuw met een sterke film. De film is goed, en daarbij werkt alles ook perfect als echt vermaak.

7. The Kids Are All Right
Alleen het einde van deze film voelde niet geheel eerlijk ten opzichte van sommige karakters. Verder een intelligent familiedrama met zeer komische momenten.

6. Scott Pilgrim vs. the World
Bijna de origineelste film van het jaar. De computerwereld kwam geheel tot leven in deze komische film van Edgar Wright.

5. The American
Helaas werd deze film met een verkeerde marketing (inclusief trailer) de wereld in gebracht. Mensen die niet hoopten op een actiethriller, werden rijkelijk beloond met deze rustige filosofische film.

4. True Grit
Joel & Ethan Coen lijken weinig fout te kunnen doen. Deze western is voor hun doen rechttoe rechtaan te noemen, maar de details verraden dat zij bij de beste filmmakers van dit moment horen.

3. The Social Network
Opnieuw een sterk staaltje filmmaken van David Fincher. De frontrunner voor Beste Film zit subliem in elkaar, wordt zeer goed geacteerd en is nog erg grappig ook.

2. Inception
De meest originele film van 2010. Tot bijna het einde stond deze film bovenaan mijn lijst. Christopher Nolan brengt topper na topper en dat DiCaprio hier met zijn tweede film in de lijst staat is ook wat waard.

1. Black Swan
Op de valreep knalde deze film over Inception heen als beste film van 2010 (toegegeven, favoriet The King’s Speech heb ik nog niet gezien). Regisseur Darren Aronofsky balanceert met een erotische psychologische thriller, een horror en een dramatische balletfilm op het randje, maar valt er nooit overheen. Natalie Portman speelt daarbij de rol van haar leven.

Nog te zien: The King’s Speech, The Fighter, Animal Kingdom, Blue Valentine, Somewhere, Tangled, How to Train Your Dragon

Gezien, maar ontbreekt: Winter’s Bone, Buried, Monsters

Updates: (14 januari) Rabbit Hole gezien. De film zou wellicht op plaats tien komen, ware het niet dat ik mijn enige animatiefilm er niet voor wil opgeven. Eervolle vermelding dus.

(7 februari) The King’s Speech gezien. De enige animatiefilm sneuvelt alsnog en wordt naar de “eervolle vermeldingen” verwezen. Deze film wordt de nieuwe nummer drie: een prachtige film.

This entry was posted in 2010, Blog, Top and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>