Academy Awards – de nominaties

The King’s Speech lijkt de frontrunner te worden wanneer het op de Oscar voor Beste Film aankomt. Nadat de Producers Guild of America de film uitriep tot beste film, zijn er nu twaalf Oscarnominaties in de wacht gesleept. Het bij de critici favoriete The Social Network ontving er “slechts” acht. True Grit heeft er overigens tien en volgt The King’s Speech; Inception ook acht, voornamelijk in technische categorieën. Christopher Nolan loopt een nominatie voor Beste Regisseur mis, en dat mag best een verrassing (schande?) genoemd worden.

Ook sterk vertegenwoordigd zijn The Fighter (zeven nominaties), 127 Hours (zes), Black Swan (vijf, al had ik veel meer verwacht en gehoopt), Toy Story 3 (vijf), Winter’s Bone (vier) en The Kids Are All Right (ook vier). Films die ook meer dan een nominatie ontvingen zijn Alice in Wonderland (drie), het Mexicaanse Biutiful, How to Train Your Dragon en Harry Potter and the Deathly Hallow: Part I (allen twee). The Town viel tegen met slechts een nominatie voor Jeremy Renner in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. De nominaties en hoe ik ze voorspelde vind je hieronder…

Film
Genomineerd: 127 Hours, Black Swan, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech, The Social Network, Toy Story 3, True Grit, Winter’s Bone
Negen uit tien goed voorspeld. Inderdaad viel een van mijn twee twijfelgevallen (The Town) af voor mijn eerste runner-up, 127 Hours. Ik denk dat iedereen met deze lijst tevreden zal zijn. Winter’s Bone krijgt waardering in plaats van de meer commerciële The Town. Inception en Toy Story 3 trekken het grote publiek naar de Oscarshow; ook True Grit heeft in de VS inmiddels meer dan $100 miljoen in het laatje gebracht. Black Swan is hard op weg.

Regisseur
Genomineerd: Darren Aronofsky (Black Swan), Joel & Ethan Coen (True Grit), David Fincher (The Social Network), Tom Hooper (The King’s Speech), David O. Russell (The Fighter)
Dat Christopher Nolan niet is genomineerd voor Inception kan zeer verrassend genoemd worden. In de topcategorieën is dit een van de twee keuzes waarin ik mij niet kan vinden. Toen O. Russell genoemd werd dacht ik: wat jammer voor de Coens. Jammer, want met zijn staat van dienst verdient Nolan die nominatie inmiddels in meerdere opzichten.

Mannelijke Hoofdrol
Genomineerd: Javier Bardem (Biutiful), Jeff Bridges (True Grit), Jesse Eisenberg (The Social Network), Colin Firth (The King’s Speech), James Franco (127 Hours)
100% score. Dit zou ook mijn keuze zijn. James Franco is genomineerd en zal samen met Anne Hathaway de show dit jaar presenteren. Om die reden – en omdat hij echt heel goed is – hoop ik dat, ondanks de sterke competitie van met name Colin Firth en Jesse Eisenberg, hij het gouden beeldje dit jaar mee mag nemen.

Vrouwelijke Hoofdrol
Genomineerd: Annette Bening (The Kids Are All Right), Nicole Kidman (Rabbit Hole), Jennifer Lawrence (Winter’s Bone), Natalie Portman (Black Swan), Michelle Williams (Blue Valentine)
Het voordeel van kanshebbers opschrijven is dat je bijna elke naam in ieder geval genoemd hebt. Michelle Williams neemt de voorspelbare plek van Lesley Manville in. Vier uit vijf goed voorspeld.

Mannelijk Bijrol
Genomineerd: Christian Bale (The Fighter), John Hawkes (Winter’s Bone), Jeremy Renner (The Town), Mark Ruffalo (The Kids Are All Right), Geoffrey Rush (The King’s Speech)
Opnieuw moet ik mijn nummer 5 inruilen voor mijn eerste runner-up, oftewel Andrew Garfield niet en John Hawkes (wel gewoon terecht) wel. Een mooie lijst, ondanks dat de verrassingen zijn uitgebleven.

Vrouwelijke Bijrol
Genomineerd: Amy Adams (The Fighter), Helena Bonham Carter (The King’s Speech), Melissa Leo (The Fighter), Hailee Steinfeld (True Grit), Jacki Weaver (Animal Kingdom)
De vijf vrouwen die uiteindelijk genomineerd zijn had ik soort van goed, maar zoals in de vorige post gezegd: tegen beter weten in – gestuurd door mijn liefde voor Black Swan – koos ik voor Mila Kunis in plaats van Jacki Weaver. De uitkomst is natuurlijk wel gewoon zoals die hoort; ben blij dat Steinfeld is genomineerd.

Originele Script
Genomineerd: Another Year, The Fighter, Inception, The Kids Are All Right, The King’s Speech
De tweede keuze waar ik moeite meeheb: Black Swan verliest de plek aan Another Year. Die laatste film had ik zeker bij mijn kanshebbers genoemd, maar eigenlijk zeker niet in plaats van de zeer originele Black Swan. The Fighter is zo wel een lichte verrassing. Alweer een 80% score.

Bewerkte Script
Genomineerd: 127 Hours, The Social Network, Toy Story 3, True Grit, Winter’s Bone
Aangezien The Town niet is genomineerd voor Beste Film, wordt het in de andere categorieën ook gelijk iets lastiger. Ik noemde Winter’s Bone als eerste runner-up, maar opnieuw vond deze film de weg naar een nominatie. Helaas The Town. Weer vier van de vijf correct voorspeld.

Camerawerk
Genomineerd: Black Swan, Inception, The King’s Speech, The Social Network, True Grit
Vijf uit vijf, maar dat was bijna zeker. Nog steeds jammer dat er geen liefde is voor Shutter Island.

Montage
Genomineerd: 127 Hours, Black Swan, The Fighter, The King’s Speech, The Social Network
Geen Inception, wel 127 Hours. Ik noemde de film als kanshebber, maar had niet gedacht dat Inception zou sneuvelen. De montage had een belangrijk aandeel in toegankelijkheid van de film. Vier uit vijf goed.

Art Direction
Genomineerd: Alice in Wonderland, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I, Inception, The King’s Speech, True Grit
Ik hoopte op Shutter Island, maar die film is weinig (niets) gegund. Harry Potter misstaat in deze categorie overigens niet. Opnieuw vier uit vijf.

Geluid (Mixing)
Genomineerd: Inception, The King’s Speech, Salt, The Social Network, True Grit
Salt, en niet Unstoppable, was de actiefilm die het haalde. De score was sowieso niet zo goed: TRON: Legacy en Black Swan deden niet mee. The King’s Speech en The Social Network wel. 40% juist voorspeld valt tegen.

Geluid (Montage)
Genomineerd: Inception, Toy Story 3, TRON: Legacy, True Grit, Unstoppable
Ik ben zeer tevreden over mijn Toy Story 3-voorspelling. Unstoppable en TRON: Legacy worden hier wel genomineerd, dus wellicht was ik iets in de war qua categorieën (lijkt me voor mijzelf een goede uitleg), aangezien ik hier voor The Social Network en (alweer) Black Swan ben gegaan. Drie uit vijf.

Visuele Effecten
Genomineerd: Alice in Wonderland, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I, Hereafter, Inception, Iron Man 2
Dat Scott Pilgrim tegen beter weten in was, daar ging ik vanuit. Iron Man 2 nam het inderdaad over. Verrassing lijkt me Hereafter, al moet ik de film (en zelfs de eerste beelden) nog zien. TRON: Legacy valt buiten de boot. Weer niet de volle 100%, slechts 60% goed voorspeld.

Kostuums
Genomineerd: Alice in Wonderland, I Am Love, The King’s Speech, The Tempest, True Grit
Twee redelijk onverwachte films: The Tempest (ik voorspelde wel een film die “een tijd terug afspeelt”) en de Italiaanse I Am Love. Dit gaat ten koste van Burlesque (geen problemen hier) en Black Swan (toch jammer).

Makeup
Genomineerd: Barney’s Version, The Way Back, The Wolfman
Slechts zeven mogelijkheden, en toch maar een uit drie. The Wolfman was goed, maar The Fighter en Alice in Wonderland niet. Barney’s Version en The Way Back (nog niet gezien) nemen over, en die noemde ik zelfs als enige van de zeven voorgeselecteerde films niet. 33% goed voorspeld is teleurstellend…

Muziek (Originele Score)
Genomineerd: A.R. Rahman (127 Hours), John Powell (How to Train Your Dragon), Hans Zimmer (Inception), Alexandre Desplat (The King’s Speech), Trent Reznor & Atticus Ross (The Social Network)
Ik ben tevreden met vier uit vijf, maar vind het stom van mezelf dat ik A.R. Rahman’s score voor 127 Hours over het hoofd heb gezien. Alexandre Desplat is genomineerd voor The King’s Speech, zoals verwacht, maar zijn score voor The Ghost Writer sneuvelde ten opzichte van die van Rahman.

Muziek (Originele Song)
Genomineerd: “If I Rise” (127 Hours), “Coming Home” (Country Strong), “I See the Light” (Tangled), “We Belong Together” (Toy Story 3)
Ik heb drie van de vier (!) songs goed voorspeld, al had ik er vijf uitgekozen. Ik houd het toch op 75% goed. De songs uit Burlesque en Waiting for Superman haalden het niet; Country Strong (die ik wel heb genoemd) haalde het wel.

Lange Animatiefilm
Genomineerd: How to Train Your Dragon, L’illusionniste, Toy Story 3
Gelukkig voorspelde ik deze helemaal goed. Mijn keuze zou Despicable Me zijn, maar met deze lijst kan ik prima leven.

Buitenlandse Film
Genomineerd: Biutiful (Mexico), Dogtooth (Griekenland), In a Better World (Denemarken), Incendies (Canada), Outside the Law (Algerije)
Algerije had ik niet voorspeld, de rest wel. Zuid-Afrika viel buiten de boot. Beide films heb ik overigens niet gezien, dus of dit terecht is… geen idee.

Lange documentaire
Genomineerd: Exit Through the Gift Shop, GasLand, Inside Job, Restrepo, Waste Land
Voor mij was dit deels gokken, dus met drie uit vijf ben ik best tevreden. Verrassend genoeg is (volgens velen) frontrunner Waiting for Superman niet eens genomineerd. Ook The Tillman Story had ik fout. Deze plekken zijn overgenomen door mijn runner-up Waste Land en het wellicht verrassende GasLand, al moet ik beide films nog wel zien.

In de Korte Films-categorieën herken ik geen titels, maar de komende tijd zal ik in de gaten houden of ik deze films op een manier kan zien. Aangezien de korte animatiefilm Day & Night van Pixar is, zal die wel niet heel moeilijk te vinden zijn. De nominaties vind je hieronder.
Genomineerd Korte Film, Documentaire: Killing in the Name, Poster Girl, Stranger No More, Sun Come Up, The Warriors of Qiugang
Genomineerd Korte Film, Live Action: The Confession, The Crush, God of Love, Na Wewe, Wish 143
Genomineerd Korte Film, Animatie: Day & Night, The Gruffalo, Let’s Pollute, The Lost Thing, Madagascar – carnet de voyage

Al met al voorspelde ik in de topcategorieën (film, regisseur, acteerwerk, script) zoals ik hoopte: 84% (38 van de 45 correct; 87% als ik Jacki Weaver goed zou rekenen). Over de 21 categorieën was mijn score 77% (79 van de 103) en dat vind ik eigenlijk beter dan verwacht. Op naar de Oscaruitreikingen – en het voorspellen van de winnaars – op zondag 27 februari 2011 (de nacht van zondag op maandag 28 februari Nederlandse tijd).

This entry was posted in 2010, 2011, Blog, Top and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Academy Awards – de nominaties

  1. Sander says:

    Kunnen ze jou niet naar L.A. sturen als sidekick van Mioch? Dan krijgen we naast gezelligdoenerij en kletspraatjes over jurken en de rode loper ook onderbouwd commentaar en inhoudelijke beschouwingen…

    • Reinier Verhoef says:

      Dat zou niet verkeerd zijn… :-) Nu kijken hoe ver ik schop met het voorspellen van de winnaars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>